Stručná charakteristika rybieho oka

 

Rybie oko

Objektív typu „rybie oko" je ultra širokouhlý objektív, ktorý vytvára silné vizuálne skreslenie a široký panoramatický alebo hemisférický (súdkovitý) efekt. Tieto efekty vyvolávajú dva subjektívne pocity. Buď sa nám páčia, alebo sa nám zdajú byť nevkusné.

Širokouhlý objektív

Pravé rybie oko poskytuje fotografovi uhol zobrazenia až 180° diagonálne, ale existujú aj rybie oká s uhlom zobrazenia 180° v každom smere. Napríklad objektív MADOKA 180 od spoločnosti Yasuhara je rybie oko s orthographickou projekciou, čiže vertikálny uhol pohľadu je 180 ° a horizontálny a diagonálny uhol záberu je tiež 180 ° . To je veľmi zriedkavý systém. V orthographickej projekcii objektívu typu rybie oko, je stred obrazu rozšírený v porovnaní s bežným rybím okom a okraje sú oveľa viac komprimované.

 

Cirkulárne a Full frame rybie oko

Na trhu existujú dva druhy objektívov rybie oko - cirkulárne a full frame. Cirkulárne rybie oko prenáša obraz na sensor fotoaparátu ako kruh vsadený do tmavého obdlžníka. S rastom popularity objektívov typu rybie oko prichádzajú výrobcovia s objektívom, ktorý prenáša na senzor fotoaparátu oveľa väčší kruh ako je jeho rozmer. To znamená, že časť obrazu sa stráca a väčšia časť plne pokrýva senzor. Tento typ objektívu sa nazýva full frame rybie oko.


Pôvodne bol objektív rybie oko vyvinutý pre vedecké účely na fotografovanie dennej a nočnej oblohy. V bežnej fotografii sa objektív začal využívať okolo roku 1960 a dnes vyrába rybie oko takmer každý výrobca objektívov. Vzhľadom na skutočnosť, že rybie oko je špeciálny objektív, ktorý sa nedá používať na bežné snímky je jeho cena značne vysoká. Objektív rybie oko je na trhu stále dostupnejší, ponuka sa rozširuje, ale fotografov, ktorým sa efekt rybieho oko páči odrádza často jeho cena.

 

Využitie

Rybie oká sú často používané na vytváranie panorám, pre akčné zábery v športe alebo na vytváranie vtipných portrétov, ale môžu byť využité aj v krajinárskej fotografii ako veľmi zaujímavý nástroj pre skúmanie zaujímavých kreatívnych kompozícií.
Výhodou rybieho oka v krajinárskej fotografii je, že majú naozaj široké zorné pole a zároveň majú veľmi krátku minimálnu zaostrovaciu vzdialenosť. To znamená, že môžete fotografovať objekt v popredí, ktorý sa takmer dotýka objektívu a zároveň sa vám v pozadí zobrazí krajina v širokom zornom poli.

Zaostrovanie s rybím okom je veľmi jednoduché, pretože má zvyčajne veľkú hĺbku ostrosti (DOF). Ak použijete nastavenie F8 alebo F11 je dosť veľká pravdepodobnosť, že popredie aj pozadie na fotografii bude v rovine ostrosti.

Skreslenie a perspektíva sú dva sprevádzajúce javy pri použití objektívu rybie oko. Tieto javy sa však dajú využiť v prospech fotografa na vytvorenie zaujímavej kreatívnej fotografie.

ZDROJ:https://www.makrofoto.sk

<

Mám záujem o fotografovanie sa?

Napíšte nám :)