Fotografovanie na svoj mobilný telefón

Zdroj:https://digi-foto.sk/iphone/

Fotografovanie na mobilných zariadeniach je stále problémom. Priebežne som mal v rukách niekoľko Androidových telefónov. Fotoaparáty boli tak mizerné, že sa neoplatilo vôbec nimi fotiť. Nepoviem, občas nejaká fotopoznámka. Ale nejaký lepší snímok sa nedaril. Iste, drahšie modely by na tom boli lepšie, otázka znie o koľko.

V súčasnosti sa už staršie modely iPhone dostali do cenovej kategórie, kam telefón patrí. Mal by stáť tak, aby v prípade pádu, alebo straty človek neprišiel o významný peniaz. Ich kvalita (myslím fotoaparát) však vysoko prevyšuje bežné lacnejšie mobily. Preto sa budem venovať práve iPhone.

Keďže mám poruke tento mobil, môžem sa začať venovať aj fotografovaniu. iPhone má fotoaparát, ktorý má pomerne slušné parametre. Od verzie 4 už je reálne fotografovať v kvalite, akú vám zoberú aj do novín, či časopisu.

Mobil nemôže nahradiť fotoaparát

Začnem kritikou a potom sa už budeme venovať tomu, ako fotiť. Fotografovanie mobilom má niekoľko slabých miest, ktoré sa nedajú obísť. Zrejme ani v najbližších rokoch sa situácia podstatne nezmení. Preto z mobilu nemôžete nikdy dostať také zábery, ako z fotoaparátu. Bez ohľadu na to, či je to Apple, alebo čokoľvek iné.

  1. Veľkosť snímača. V mobile sa musí šetriť miestom a energiou. Veľký snímač dáva radikálne lepšie výsledky. Aby ste ale mohli mať veľký snímač, aj objektív musí byť veľký. Čiže technicky je problém mať na malom a tenkom mobile optiku.
  2. Veľkosť objektívu. Akokoľvek bude objektív slušný, kým je malý, narazíte na niektoré technické limity, ktoré sa na fotkách jednoducho podpíšu.
  3. Slnečná clona. V protisvetle vždy narazíte na problém, že na objektív dopadá svetlo.
  4. Kvalita čelného skla objektívu. Keďže objektív v mobile je často v priamom dotyku s rukami, časom sa poškodí. Ak budete fotografovať cez trocha zachytané sklo, na obrázkoch to bude cítiť. Pri záberoch v protisvetle to môže spôsobiť až nepoužiteľnú kvalitu.
  5. Blesk nedá ten výkon, ktorý často treba. Ťažko si cvaknete záber v slnečnom svetle, ktorý by ste dosvietili.
  6. Kvalita a veľkosť snímača nám neumožnia snímať na vyšších citlivostiach bez prítomnosti výrazného šumu.
  7. Ovládanie mobilu je ťažkopádnejšie. Spomaľuje to prácu. Aj pri použití hardvérovej spúšte je odpoveď fotoaparátu pomalšia, než sme zvyknutí u kompaktov.

Tieto výhrady som napísal aspoň pre hrubú predstavu. To celé bude rámcovať aj možnosti fotografovania. Asi narazíte na ťažkosti najmä pri práci v protisvetle, v zhoršených svetelných podmienkach. V reportáži môžete uspieť, ale bude to chcieť trocha viac praxe, predvídavosť a aj trocha šťastia.

Pohľad na objektív s peknou daktyloskopickou sebarealizáciou. Nemusí to byť vždy práve odtlačok. Niekedy to môže byť jemný prach, alebo zaschnutá špina.

Príklad fotografie s poriadne špinavým objektívom. Trocha bočného svetla na objektív z premietacieho plátna mimo obraz vľavo.

Fotografia s čistým objektívom. Napriek tomu je protisvetlo silné a vytvára veľké farebné plochy v obraze. Záber bez HDR by bol nepoužiteľný.

Na vyváženie však mobil ako fotoaparát má niekoľko výhod.

  1. Máte ho pri sebe. iPhone je na to postavený, aby ste ho nosili pri sebe. To je výhoda, ktorú nie je možné ničím vyvážiť. Ak chceme získať fotografiu, je lepšie mať čím fotiť, než mať prvotriedny fotoaparát – doma v brašni.
  2. Je nenápadný. Mobil v rukách si dnes málokto všíma. Môžete pokojne fotiť a nevzbudíte pozornosť. Ak si vás aj niekto všimne, ešte nevie, či fotíte, alebo posielate trebárs SMS.
  3. Je on-line. Po odfotografovaní záberu ho môžete v priebehu niekoľkých sekúnd odoslať do redakcie, alebo na sociálnu sieť. V reportážnej fotografii je to ďalšia z vlastností, ktoré nevyvážite prvotriednou zrkadlovkou, ktorá nemá pripojenie na internet.
  4. Možno 80% bežných fotografických úloh sa dá zvládnuť aj pri fotení s iPhone.

Prvé tri argumenty sú veľmi vážne. Aj preto sa dnes iPhone bežne využíva nielen v profesionálnej práci redaktorov, ale dokonca sa ním dajú filmovať aj videá a v televízii ich občas vidieť.

Iphone sa bežne používa aj v profesionálnej praxi

Profesionálny fotograf totiž spravidla pozná slabé a silné miesta fotoaparátu. Vie ako ich obísť. Preto aj slabším nástrojom dokáže nasnímať veľmi dobré snímky.

Tento fakt aj pre vás môže byť dobrou správou. Ak ste doteraz nemali vo svojich mobiloch tie najpodarenejšie snímky, môžeme to zmeniť. V tejto sekcii postupne nájdete tipy na programy a postupy, ako dostať z iPhone prvotriedny výstup.

Aj keď sa k tomuto telefónu dá dokúpiť všakovaké vybavenie, spúšť nakoniec stlačí fotograf. Ak veľa o fotení neviete, výsledky budú skôr náhodné, než systematické. Je jedno, čo za debnička bude vo vašich rukách. Preto vás budem v článkoch viesť nielen v tom, ako si vybrať aplikácie, alebo príslušenstvo, ale aj ako s nimi efektívne pracovať.

Základy fotografovania, ako sú na tomto webe bohato popísané stále platia. Viem, písal som ich v čase, kedy najvýkonnejšie fotoaparáty mali 2 megapixely. No platí to stále. Fotografia je viac fyzika kombinovaná s umením, než technológia. Čo platí pre dámsky kabelkový fotoaparát platí aj pre profesionálnu zrkadlovku. Ak neviete základy, aj zo zrkadlovky dostanete mazanice. Fotograf zas nasníma dobré zábery aj lacnou šunkou.

Fotografovanie iPhonom

iPhone už po otvorení z krabice bude na fotografovanie pripravený. No neodporúčam vám, aby ste fotografovali aplikáciou, ktorá sa s ním dodáva. Ona totiž len fotí. Nič viac. Čokoľvek navyše by ste chceli, platí jednotná odpoveď: nedá sa. Vstavaná aplikácia “fotoaparát” je preto prakticky nanič. Pracujte s ňou len v prípade, že sa nemienite pokúšať niečo zmeniť. Je to plne automatický nástroj. Na slniečku fotí slušne, v prítmí šumivo.

Záber tesne pred zotmením. Šum je na maxime, podrobnosti končia.

Výrez 1:1 z predošlého záberu.

V tme iPhone nafotí čierne políčko.

Záber lode na Dunaji. Tma a žiadne možnosti presvedčiť tú tehlu, aby predĺžila expozíciu. Na to by bolo treba dokúpiť inú aplikáciu.

  • Takže prvá vec, ktorú sa vám oplatí spraviť je kúpiť si niektorú aplikáciu na fotografovanie, alebo siahnuť aspoň po niektorej zadarmo. Podrobnú recenziu prinesiem v samostatnom článku, kto nechcete čakať, Camera+ je dobrá investícia.
  • Následne vám asi napadne, že hotové fotky je dobré trocha upraviť. Tu a tam nejaké farebné ladenie, kontrast. Snapsed, či Photoshop Express pomôžu.
  • Pri fotografovaní môžete prísť aj do situácie, že sa vám zažiada spraviť HDR záber, časozber, nočnú fotografiu a podobné veci. Na všetko nájdete aplikácie. O tom nabudúce.

Čo fotoaparát v iPhone zvláda s prehľadom

Teraz si rýchlo povedzme, kde má tento fotoaparát silné stránky.

  • Veľmi dobre zvláda exteriér. Krajina, pouličný výjav. Kým nemá výraznejšie zdroje protisvetla, budete obrázkami asi nadšení.
  • Objektív nie je príliš širokouhlý, takže aj v portrétnej fotografii sa dá počítať s použiteľným výsledkom.

Bežný záber.

Výrez 1:1. Šum je jemný, konzistentný a málo rušivý. Podrobnosti sú prekreslené a farebná aberácia je v iPhone veľmi slušne ošetrená, takže len málokedy si tento jav všimnete.

Kde narazíte na problémy

Asi tušíte, že opak silných stránok bude práve problém. Presne tak. Preto:

  • Tmavší interiér už zvyčajne prichádza so šumom. (To sa dá čiastočne obísť aplikáciami).
  • Objektív nemá zoom. Niektoré scény by zniesli širokouhlý.
  • Už spomenuté riziko práce so špinavým objektívom.
  • Možno trocha tvrdšie podanie a nižší dynamický rozsah, než sme zvyknutí u bežných fotoaparátov.

Pokiaľ ste zoznámení s týmito problémami, viete ich aj efektívne obísť. Použijete aplikácie, ktoré nejakým spôsobom obídu problémy, ktoré fotoaparát v iPhone má. Jediné, kde vám nepomôžu je čistota skla. Strážte si, aby ste nechytali mobil za fotoaparát tým kečupovým prstom, ktorým ste držali pizzu.

Ako vám môžu pomôcť aplikácie

Pomocou aplikácií môžete rozšíriť možnosti nastavenia fotoaparátu. Asi najčastejšími potom budú aplikácie na:

  • Kontrolu expozície v prítmí a v tme.
  • Rozšírenie dynamického rozsahu pri statických záberoch použitím HDR.
  • Časozberné snímanie.

Ďalších možností je nepreberne, no tieto tri oblasti sú asi najsúrnejšie.

Fotografia HDR. Ak máte radi tieto efektné zábery, prídete si na svoje. Podrobnú recenziu aplikácií na HDR fotografovanie cez iPhone pripravujem v krátkom čase.

Iný príklad využitia tejto technológie.

Čo si môžete dokúpiť ako hardvér

Pre bežné použitie nepotrebujete nič. No ak fotografujete cez iPhone častejšie, asi vám príde vhod:

  • Statívové upevnenie. Najmä pri tmavých scénach a HDR sa to dosť hodí.
  • Doplnkovú optiku. Dokúpiť sa dajú širokouhlé objektívy, teleobjektív, makropredsádky. Je sporné, či sa to oplatí. Kvalita je diskutovateľná. No širokouhlý objektív aj zlej kvality je asi lepší, než žiaden snímok. Napríklad 360 stupňová panoráma. Alebo nádstavec, pomocou ktorého k iPhonu pripevníte objektív zo zrkadlovky.
  • Alebo adaptér, ktorý umožní k iPhonu pripojiť SD kartu a preniesť na ňu obrázky.
  • Blesk určený pre iPhone.

Podobných doplnkov je plný internet. Je na zváženie, či sa oplatí to kupovať. Stále totiž platí, že mobil je viac provizórny fotoaparát, než nejaké superdelo. Obklopovať ho technikou síce poteší, ale nerieši to základný problém. Inými slovami, ak chcete dobré fotky, radšej si kúpte niektorý malý, ale slušný fotoaprát. Trebárs Panasonic triedy LX. K nemu už veľa dokupovať nemusíte a výsledky budú o niekoľko tried lepšie, ako tie z mobilu.

Lenže to nie je naša téma. Ak teda fotíme (predsa len tak trocha provizórnym) fotoaparátom z iPhone, robíme to často preto, že je ľahký a prenosný. Akonáhle začnete uvažovať v kategóriách doplnkovej optiky, statívov a bleskov, končí mobilita. Zostávame však v pomerne luxusnej kategórii doplnkov pre Apple. Tak sa môže stať že za doplnky zaplatíte značné peniaze a výsledky zas nebudú až tak revolučné.

Ono je príjemné počuť, ako vašou fotografiou „vyrazíte dych“ známym kedy so suchým krkom zasyčia „toto si fakt fotil mobilom?“. Ale napriek všetkému to ešte stále budú len zaujímavé fotky. Normálny fotoaparát by asi nafotil ešte o pár tried lepšie. Z toho dôvodu sa prihováram k nasledovnému prístupu:

  1. Mobilom foťte vždy, keď nemáte k dispozícii iný fotoaparát. Na to ho máte.
  2. Kúpte si také aplikácie, ktoré máte šancu využiť. Nie sú to veľké peniaze, možno toľko, čo dáte za puzdro na mobil.
  3. Príslušenstvo nekupujte, kým nezistíte že ho naozaj pravidelne potrebujete. Je super mať statívový držiak. Ale to chce aj statív. Idete z domu a beriete statív? Tak to mi nehovorte, že nemôžete zobrať aj normálny fotoaparát. Lebo na fotkách to rozdiel spraví. Priepastný.

Viem, že pri nákupe príslušenstva je v hre túžba. Niekde uvidíte reklamné video, ako sa niekto v Benátkach prechádza s mobilom a sníma naraz všetko okolo seba v jedinom zábere. Wow! To chcem! Poviete si a už masírujete Amazon, Ebay a Aliexpress. Skúste sa zastaviť. Viem, že si to chcete skúsiť, ale všimnite si, že možno obrázky nie sú práve dokonalé. Daň za nezvyklé ohnisko. Skúste si predstaviť, že váš hračkársky objektív budete musieť nosiť. Nie medzi kľúčmi. Nemôže byť stále na iPhone. To znamená, že každú chvíľu by ho bolo treba nasadiť a zosadiť. Bude vás to baviť? Najmä keď na výsledných fotografiách môže doplnková optika vytvárať aj rôzne chyby? Optické osy sa s kúskom plastu nikdy nepodarí dostať na 100% pred seba. No a mimochodom. Nasadíte ten kúsok plastu na svoj mobil aj keď ho máte v puzdre?

Pretože nasledovná predstava mi nie je po chuti: mobil vyzliecť s puzdra, puzdro niekam dať. Potom vytiahnuť kus plastu, nasadiť. Potom vytiahnuť z iného puzdra objektív a zacvaknúť… To odradí. Mňa určite najmenej od 80% záberov, kedy by som po takej hračke vôbec uvažoval.

Rýchly test iPhone 4S

Keďže mám poruke tento prístroj, nájdete tu pár obrázkov na spôsob recenzie. Nie je to recenzia, to by chcelo podrobnejšiu analýzu. Možno časom sa dostanem aj k tomu, ale to sa už dnes oplatí asi robiť skôr pre novšie modely. Každopádne, výsledky sú celkom povzbudivé, takže ak plánujete kupovať iPhone, môžete počítať s podobným výstupom.

Bežné osvetlenie hypermarketu a kaleráb veľkosti slepačieho vajca.

Portrét zo športovania. Objavili sme bilbord s pekným motívom a práve na takéto fotky je iPhone celkom s prehľadom pripravený.

Posuňme sa ďalej.

Zobrazenie sivej plochy je vysoko neutrálne. Objektív nemá bežne pozorovateľnú vinetáciu. Skvelé. Ešte lepšie je, že v strede obrazu nie je žiaden farebný fľak, ako sme na to u mnohých iných mobilov zvyknutí.

Makro. Mohlo by to dovoliť ísť aj bližšie, ale to by zas predlžovalo ostrenie. Bližšie vás tento mobil nepustí, nezaostrí.

Bežné výjavy zblízka však nasnímate bez problémov. Na zábere nosnica bojuje o integritu vajec.

Súdkovité skreslenie veľmi mierne. V ľavej časti obrazu je perfektné, pravá časť obrazu je málinko zaoblená. Predpokladám, že tento jav bude kus od kusa trocha iný.

Záber na rozlišovací terč, toto už je 1:1 výrez. Rozlíšenie 2000 čiar v niektorých prípadoch, 1600 celkom bezpečne. Farebné artefakty a interferencie sú prítomné, ale nie výrazné.

Zobrazenie farieb je realistické, to vidieť aj bez testovacích obrazcov.

Záver. Ak sa dohodneme, že nebudeme hodnotiť limity mobilného telefónu ako hostiteľa pre fotoaparát, tak iPhone dáva prekvapujúco dobré fotografie a aj video. Novšie modely sú na tom podľa referencií o pár tried lepšie.

V ďalších článkoch sa teda budem venovať aplikáciám ktorými môžete, z tohto už od základu slušného aparátu, vytĺcť maximum.

 

Mám záujem o fotografovanie sa?

Napíšte nám :)