Fotenie panoramy

>

 

Špecializované programy na výrobu panorám dokážu priam zázraky. Za zázraky a kúzla sa však zvykne platiť, a tak skôr, než sa rozhodnete pre kúpu, prehliadnite si dôkladne CD, ktoré ste dostali s fotoaparátom. Veľmi často býva súčasťou ceny fotoaparátu aj síce jednoduchší, ale plne funkčný program na výrobu panoramatických záberov. Možno vyprodukuje tu a tam nepresne zložené obrázky, nie vždy to však prekáža. Obzvlášť, ak sa s panorámou len trochu zabávate, bolo by škoda vyhodiť veľa peňazí za špeciálny program…

Ak vás však panorámy vážne a trvalo bavia, zrejme sa vám oplatí nákup špecializovaného programu. V sekcii softvér na tomto webe nájdete tipy na niektoré z týchto programov.

Tipy na lepšie panoramatické fotky

Ak chcete mať dobré fotky a pritom sa veľa nenatrápiť pri ich výrobe, tu je zopár tipov, ako na to.

Ako sa fotí

Panoráma sa fotografuje tak, že snímate postupne jeden obrázok za druhým a točíte sa pritom dookola. Na bokoch sa obrázky musia trocha prekrývať. Na miestach, kde sa prekrývajú, bude obrázok spojený. Ak si môžete vyberať, kde bude miesto spoja, voľte čo najmenej neutrálne. Radšej strom, ako dom, radšej lúku, ako niečo zložité.

Horné dva zábery sú ukážkou, ako vyzerajú jednotlivé fotky zo série. Spodný je zlepený záber z tých dvoch.

Použite statív

Veru tak. Ak je to len trocha možné, uľahčíte si tým prácu.

V ruke sa vám pri všetkých záberoch nikdy nepodarí dodržať presne rovnako vysoký horizont. Ani vodorovne nedokážete držať aparát bez statívu na všetkých záberoch…

Bez statívu nafotíte zábery vždy trocha našikmo a tieto nepresnosti budú zdrojom problémov. Jednak bude potrebné odrezať prebytočné okraje hore a dolu a ťažšie sa nadväzujú fotky, ktoré nie sú nasnímané zvislo.

So statívom stačí získané fotky spojiť a panoráma je hotová. Straty na okrajoch budú zanedbateľné a aj miesta spojov sú takmer dokonalé.

Chyba nastavenia horizontu

 

Horné dva obrázky sú fotené s nesprávnou výškou horizontu – to sa pri fotení bez statívu stane celkom zaručene. Pokus o zlepenie nesprávne nastaveného horizontu vedie k veľkému odpadu na hornom a dolnom okraji. Musíte orezať všetky "trčiace" časti fotiek…

Chyba vodorovnosti fotoaparátu

Ďalšou klasickou chybou pri fotení z ruky je to, že aparát nebude nikdy v dokonale vodorovnej polohe.

fotoaparátu Ďalšou klasickou chybou pri fotení z ruky je to, že aparát nebude nikdy v dokonale vodorovnej polohe.

Ľavý záber "klesá" smerom doľava, pravý doprava. Pokus o spojenie takých fotiek dopadne zle, pretože buď jednu fotku otočíte a stratíte veľa z horného a dolného okraju, alebo miesta spojov budú rozostrené a každý na prvý pohľad uvidí, že fotka vznikla s dvoch.

                                           Digitálna fotografia - ilustračná fotka

Úplne najhoršie je, ak máte spojiť sériu fotiek, ktoré sú nasnímané aj rôznou expozíciou aj od ruky…

                                            Digitálna fotografia - ilustračná fotka

Aj to sa síce dá retušérsky zvládnuť, ale taký zásah zaberie veľa času.

Chyba v nastavení expozície

Väčšina fotoaparátov dnes má režim panoráma. Jednou z jeho výhod je aj to, že prístroj uzamkne expozíciu a nastavenie bielej pre celú sériu obrázkov z panorámy.

Ak nemáte režim panoráma, môže sa (veľmi pravdepodobne) stať, že každá fotka bude mať inú svetlosť a niekedy aj iné farebné podanie.

                                           

Z dvoch nerovnakých záberov sa jeden vytvára ťažko a stratíte veľa času rôznymi úpravami a retušami. Preto…

Použite režim panoráma

Spravidla vo fotoaparáte okrem uzamknutia expozície spustí aj sprievodcu, ktorý vám na LCD bude ukazovať značky okrajov oblastí, ktoré sa majú prekrývať a tým vám pomôžu čo najúspornejšie nasnímanie celej sekvencie.

Dokonca niektoré prístroje vedia už v režime prezerania obrázkov ukázať panoramatickú sériu fotiek spojenú, takže po LCD sa posúva celá panoráma. Vďaka tomu už na mieste dokážete posúdiť, či má práve nasnímaná panoráma šancu na úspech…

Pozor na pohybujúce sa bytosti

Pri fotografovaní sekvencie je dobré myslieť aj na to, že zatiaľ čo v reálnej situácii vy fotíte jeden obrázok za druhým, na fotografii budú spojené vedľa seba.

Môže sa tak stať, že na ulici sa vám nejaký chodec dostane do každého záberu a na fotke to bude vyzerať, ako keby ste fotili mesto plné klonovaných bytostí.

                                           

Taká situácia vás nemusí potešiť, ak na to prídete až doma.

Niekedy však opakované zobrazenie človeka na zábere môžete použiť zámerne, ako netradičný autoportrét :-)

                                           

Takýto záber vznikne z panorámy, ktorú budete fotiť tak, že na každom obrázku budete na vhodnom mieste záberu.

                                           

Červené šípky ukazujú miesta, kde sa obrázky prekrývali.

 

Preč so súdkovitým skreslením

Obrázky fotené širokouhlým objektívom bývajú skoro vždy súdkovito skreslené.

 Digitálna fotografia - ilustračná fotka

Vľavo súdkovito skreslený obrázok, vpravo „správny“ obrázok.

Drahšie programy si so súdkovitým skreslením hravo poradia a neobmedzia vaše možnosti. Dokonca vykonajú aj následnú reštitúciu…

Ak však pracujete s lacným programom, skúste obrázky najskôr zbaviť súdkovitého skreslenia a potom prípadne spravte ich reštitúciu. Pomôže to neskoršiemu spracovaniu

 

Zdroj:https://digi-foto.sk/ako-fotografovat/zaujimave-a-nezvykle-postupy/panoramaticke-fotografie/

Mám záujem o fotografovanie sa?

Napíšte nám :)