Aký fotoaparát zvoliť?

Aký fotoaparát zvoliť?

Vybrať si digitálny fotoaparát nie je jednoduché. Denne mi chodia maily s prosbou o pomoc pri výbere. Na trhu je čoraz viac modelov, lacnejšie, drahšie… Človek chce kúpiť čo najlepší a minúť pritom čo najmenej peňazí. Teraz nehovorím o lakomosti – proste nie každý potrebuje najvýkonnejší stroj.

Ale ktoré technické parametre sú dôležité a ktoré nie? Možno v tejto časti webu nájdete aspoň prvé náznaky odpovede na otázku, aké parametre má váš budúci fotoaparát mať – minimálne.

Každý výrobca fotoaparátov vyrába rôzne modely a každý aparát má trochu iné vlastnosti. Málokedy sa nájde fotoaparát, ktorý ideálne splní všetky vaše predstavy a požiadavky.


Skúste si preto aspoň sformulovať, čo od fotoaparátu očakávate. S takto ujasneným názorom vám odporúčam navštíviť niektoré diskusné fórum, napríklad forum.digineff.cz. Nepíšte však otázku hneď, ale skúste sa najskôr poprehrabávať medzi staršími príspevkami – často na vašu otázku už sú napísané hotové odpovede. Ušetríte si čas.

Aké otázky si musíte ujasniť?


1.Koľko peňazí môžete zaplatiť celkovo za fotoaparát + pamäť, prípadne iné doplnky.


2.Pre bežnú rodinnú fotografiu nemusia byť väčšinou nároky zbytočne vysoké. Dá sa siahnuť po lacnom prístroji – aj to má svoje výhody – úspora, menší strach zobrať prístroj “len tak von” a podobne.


3.Čo presne od fotoaparátu očakávate po stránke obrazovej kvality? Aké veľké obrázky plánujete robiť?


4.Čo plánujete fotografovať? Ak sú to napríklad zvieratá, asi bude nutné siahnuť po stroji so silnejším zoomom, ak fotky do katalógov, mal by mať čo najlepšiu kvalitu obrazu…


5.Aké nároky máte na rýchlosť fotoaparátu? Môže byť pomalý, alebo musí byť veľmi rýchly?


6.Je pre vás nutné mať zoom? Aparát bez zoomu je lacnejší.


7.Aký silný zoom potrebujete? Bežne sa vyrába trojnásobný. Dajú sa však kúpiť aj oveľa silnejšie zoomy. Také objektívy však majú o niečo horšiu kvalitu obrazu…


8.Viete fotografovať? Má byť fotoaparát plnoautomatický, alebo požadujete aj plne manuálne nastavenia?


9.Budete používať statív? Niektoré miniatúrne fotoaparáty nemajú závit, ktorým by ste ich k nemu pripevnili.


10.Chystáte sa fotiť v malých priestoroch? Budete potrebovať fotoaparát s veľmi širokouhlým objektívom. Alebo taký fotoaparát, ktorý umožní použiť širokouhlú predsádku.


11.Plánujete si dokúpiť externý blesk? Ak áno, fotoaparát musí mať prípojku pre taký blesk a najlepšie aj koľajničky, na ktorých bude blesk pripevnený.


12.Chcete pracovať s filtrami? Je možné pripevniť ich na objektív?


13.Plánujete fotiť veľmi zblízka? Kvety, hmyz? Niektoré fotoaparáty vás k objektom fotenia bližšie, ako na 20 centimetrov nepustia.


14.Kde budete fotografovať? Niektoré fotoaparáty pri zapnutí trochu počuť. Motorčeky, vysúvajúce objektív by mohli napríklad v divadle rušiť. Nie je to hlasný zvuk, ale je nezvyklý. Buďte si istí, že sa všetci obzrú. Niektoré fotoaparáty zabzučia, ako osa, ktorá uviazla v pohári. Napríklad na pohrebe by to mohlo rušiť.


15.Dokáže fotoaparát používať veľké pamäťové karty? Niektoré fotoaparáty sú limitované napríklad do veľkosti 128 mega. Ak potrebujete fotiť veľmi veľa, môže vám to neskôr vadiť. Museli by ste stále meniť viacero menších kariet. Verte, že to poriadne otravuje.


16.Ako je riešené napájanie? Štandardné batérie zoženiete všade na svete, ale špeciálny Li-Ion článok nie. V núdzovej situácii to môže vadiť.


17.Dá sa zohnať poriadne puzdro?


18.Potápate sa? Je možné k fotoaparátu získať nejaké vodotesné puzdro, ktoré umožní fotenie pod vodou?

Podobných otázok môže byť ešte hodne

Človek, ktorý si chce občas cvaknúť svoje deti, má iné nároky ako profesionál, ktorý uvažuje o fotkách veľkého formátu na výstavu.

Ako to teda je? Pohovorme si o fotení, jeho kvalite a cenách, a to výhradne z pohľadu laickej a amatérskej fotografie. Fotografie bez umeleckých ambícií, bez štúdiového vybavenia a bez profesionálnych nárokov na výsledok.


Film či digitál?

Porovnajme celkové finančné náklady na fotenie:
•Digitál zaplatíte raz pri nákupe foťáku a potom už cvakáte „zadarmo“, koľko obrázkov sa vám len uráči.
•Filmový foťák je ako stroj o niečo lacnejší, ale každý jeden odfotený obrázok vás stojí minimálne 3 koruny za film, ďalšie 3 koruny a viac za fotku.

Použiteľný digitálny foťák s príslušenstvom stojí teda zhruba toľko, čo nafotenie a vyvolanie fotiek z 50 filmov (značkových aj menej).

Záver porovnania: Digitál dovolí získať veľa fotiek pripomínajúcich, čo ste zažili, lebo nemusíte šetriť. Filmov nafotíte vinou ich ceny len málo, ale sú technologicky kvalitnejšie.

Porovnajme však aj kvalitu v reálnej praxi:

Film je technologickou kvalitou síce lepší, ale má to aj veľa problémov. Ak si dáte urobiť fotky, skoro vždy sú spracované oveľa menej kvalitne, než by mohli byť! Hlavne ak si dávate robiť fotky z filmov v lacných minilaboch, nesmie vás prekvapiť, že budú mať pomerne zlé farby, málo poltónov a často aj rôzne farebné nádychy. Bude vám málo platné vedomie, že negatív je asi v poriadku, pretože na reklamáciu si netrúfnete a keby áno, „opravené“ fotky aj tak nebudú oveľa lepšie.

Ak máte takúto fotku a v minilabe vám z nej vyfabrikujú takéto nevydarené zúfalstvo, výhody filmu vám budú málo platné.

Laboratóriá a spracovanie fotiek v nich sú totiž najslabším miestom v technologickom reťazci. Len od kvality servisu záleží vzhľad vašich obrázkov a žiaľ, na Slovensku aj tie najznačkovitejšie servisy produkujú zlé, až veľmi zlé obrázky! Česť výnimkám!

Len čo držíte v ruke hotové zlé fotky, ktoré vás spolu s filmom a jeho vyvolaním stáli okolo 300 až 600 korún, márne je vám vedomie, že podľa profesionálov ste zvolili to najlepšie, čo sa dalo. Máte v rukách zlé fotky a zlú náladu.

Ak si kúpite digitálny foťák, fotky z minilabu sa nebudú veľmi líšiť od toho, čo ste nafotili a videli na monitore. A pokiaľ ide o rozdiel v ostrosti či farebnosti oproti bežnému filmu, možno ho ani nezbadáte, alebo bude len zanedbateľný.

Zdroj:https://digi-foto.sk/digitalny-fotoaparat/aky-fotoapart-kupit/
 

 

Mám záujem o fotografovanie sa?

Napíšte nám :)