Ako správne odfotografovať portrét ?

;">

 

Ako fotiť portét 

Nastavenia fotoaparát. Najlepších portrétne snímky dostanete, keď budete používať manuálne nastavenie. Nie je to zase tak ťažké a výsledok bude stáť za to! Ako teda správne nastaviť fotoaparát, aby ste nemuseli používať "mód portrét"?


Priorita clony

Zakaždým, keď fotíte portrét, najprv prepnite svoj fotoaparát z auto do režimu priorita clony. To vám umožní voľne nastavovať clonu (tým kreatívne ovplyvňovať expozíciu fotografie) a fotoaparát za vás bude nastavovať rýchlosť uzávierky. Ak ste pokročilejší v užívaní fotoaparátu, môžete skúsiť plne manuálny režim. Priorita clony bude ale asi pre väčšinu ľudí najvhodnejšia.

Nastavte nízke clonové číslo pre získanie rozmazaného pozadia
Presné clonové číslo sa bude líšiť prístroj od prístoja a objektívu. Vo väčšine prípadov ale bude najlepšie nastaviť na fotoaparáte najnižšej možnej clonové číslo, aké máte k dispozícii. To zníži hĺbku ostrosti, pozadie bude rozmazané a to je jeden z hlavných aspektov portrétne fotografie. Výhoda tohto nastavenia je, že čokoľvek opustí zónu na ktorú je prístroj zaostrený, bude automaticky rozostrené. To znamená, že na snímke môžete upútať iba na tvár portrétovaného a ostatné rušivé prvky zmizne.

Nastavte nízke ISO pre snímky bez šumu

Nastavenie hodoty ISO sa veľmi líši v závislosti na svetelných podmienkach. Ak sa ale chcete vyhnúť digitálnemu šumu na snímke (ktorý narozdiel od toho analógového nevyzerá moc dobre) snažte sa dosiahnu čo najnižšieho čísla. V ideálnej prípade 100 - 200. Najviac ovplyvní nastavenie hodnoty ISO rýchlosť uzávierky. Pokiaľ nebudú ideálne svetelné podmienky a vy zvolíte nízke číslo ISO, predĺži sa doba expozície (doba po akú dobu bude uzávierka otvorená) a fotografie môže byť rozostrena, pretože sa model hýbe. Ak tomu tak je, radšej ISO zvýšte. Stále lepšie mať mierne zašumené než rozmazané snímky.


Rýchlosť uzávierky pre nerozmazané snímky


Ak fotografujete na režim "priorita clony", prístroj za Vás automaticky doplní rýchlosť uzávierky a vy nastavíte iba clonu a ISO podľa vlastnej potreby a predchádzajúcich rád. Ovšem ak sa rozhodnete fotografovať na plne manuálny režim, musíte venovať pozornosť aj rýchlosti uzávierky. Pretože sa model hýbe (preč sú doby, kedy bolo nutné aby fotografovaný stál nehybne na mieste po dobu niekoľkých sekúnd) je nutné nastaviť dostatočne rýchlu uzávierku. Vhodné je používať 1/60 až 1/125. Ak nefotografujete zo statívu, je lepšie použiť 1/125.


Vyváženie bielej pre prirodzené farby


Nastavenie režimu bielej musí zodpovedať prostrediu, v ktorom fotografujete. Ak fotografujete doma s rozsvieteným svetlom, použite režim žiarovkové svetlo. Pre fotografovanie v exteriéri zase denné svetlo. V prípade, že sa mieša niekoľko druhov svetiel, je potrebné určiť, ktoré prevažuje a podľa neho nastaviť prístroj. U mnohých fotoaparátov je už možné sa plne spoľahnúť na automatický režim. Zlé vyváženie bielej spoznáte podľa modrastého alebo nažltlého nádychu.


Režim ostrenie

Mnoho digitálne fotoaparátov umožňuje fotografovi zvoliť plno rôznych režimov ostrenia. Na jednej strane stojí plne automatický režim, ktorý na základe mnohých ostriacich bodov v celom obrazovom políčku vyhodnotí, ktoré miesto bude zaostrené, na strane druhej plne manuálne ostrenie, kde máte úplnú kontrolu nad obrazom. Niekde uprostred medzi týmito režimami sa nachádza režim ostrenia na jeden bod v snímke.
Kým za bežných podmienok vychádza ako víťaz plne automatické ostrenie na mnoho bodov, za istých situácií je lepšie využiť ostrenie na určitý bod v snímke. Medzi typické príklady patrí scéna s nízkou hladinou osvetlenia. Osobne dávam prednosť ostrenie do jedného bodu uprostred hľadáčika.


Nastavenie expozície


Podobne ako u ostriaceho mechanizmu iu nastavenie expozície používa fotoaparát niekoľko spôsobov nastavenia. Prístroj môže nastaviť expozíciu podľa bodového spôsobu na základe celej scény, alebo podľa jedného miesta v snímke. Pri portrétoch je vhodné používať merania podľa jedného bodu. Obzváště sa Vám to oplatí pri fotografovaní v protisvetle, alebo tam, kde sú veľké rozdiely medzi tmavými a svetlými časťami obrazu.


Objektív


Pre štúdiovú prácu sa často používajú dlhšiu ohniska okolo 70 mm a viac. Je to kvôli deformácii tvarov pri užití kratších ohnísk. Na portréty v exteriéri s extrémne rozmazaným pozadím sa mi veľmi osvedčil tento lacný objektív od Canonu s cenou okolo 100eur.

 

Mám záujem o fotografovanie sa?

Napíšte nám :)