Ako fotiť zrkadlovkou?

 

Zrkadlo, zrkadlo, povedz, ako fotiť? Milý fotografe, odpoveď na túto otázku znie: využi možnosti, ktoré ponúkam! Článok Ako fotiť zrkadlovkou preto zameriame na parametre, ktoré možno na zrkadlovke nastaviť a tým rozšíriť možnosti technickej aj kreatívne pri fotografovaní. Zabudnite preto na automatiku a poďte preskúmať tie najdôležitejšie funkcie!

 

dieta

Keď človek prvýkrát vyrazí fotiť s krásnou novou zrkadlovkou očakáva, že to pôjde samo a veľmi ľahko a že konečne dosiahne snímok, aké vída u profíkov. Často sa ale namiesto toho dostaví sklamanie. Čo robiť s toľkými krátka otázka? A prečo nie sú fotky ostré a dokonalé tak, ako chcem? Digitálna zrkadlovka (čiže DSLR - digital single lens reflex) je holt pokročilý nástroj s ktorým je potrebné podľa toho aj pracovať.

dieta

Jednou z rád, ako správne fotiť je dobre ovládnuť náš fotoaparát. Keď viete, ako na to, môžete mať pri fotení zrkadlovkou pod kontrolou všetko, snáď okrem počasie. Bola by škoda to nevyužiť kvôli prosté neznalosti funkcií, ktoré tento typ foťáku ponúka. Zrkadloviek je mnoho druhov od spústy výrobcov. Každý označuje funkcie trochu iným spôsobom a pomocou iných obrázkov (nedaj bože, aby od seba odpisovali!), Ale výsledok je vždy podobný.

 

Kontrola nad expoziciou

 

Expozícia je množstvo svetla, ktorému je dovolené dopadnúť na čip / film od otvorenia závierky po jej zatvorení. Svetlo prechádza cez clonu, ktorá reguluje jeho množstvo rôznym priemerom otvoru. Ďalej je čip nastavený na určitú citlivosť voči svetlu, ktorú určuje ISO. To všetko dáva dohromady expozícii:

 

expozicia
Foto: Najvyššie tento spôsob merania môžeme demonštrovať na príklade, kedy svetlé zatiahnutej "plechové" neba spôsobí, že dôjde ku stmavenie zvyšku scény. Len tak fotoaparát zaistí priemernú (tzv.střední šedú) expozíciu.

 

 

Spôsob merania expozície: 

  • plošný
  • zdôraznený stred 
  • bodový


Odporúčam používať buď prvú alebo druhú možnosť. Tretí sa hodí len pre výnimočné prípady, keď potrebujeme exponovať podľa jedného konkrétneho bodu v scéne.

 

 

Užitečná funkce korekce expozice


Fotoaparát má v sebe zabudovaný pomerne spoľahlivý merací systém, ktorý je schopný sám určiť expozíciu. Prečo by sme jej teda mali chcieť upravovať? Existujú situácie, kedy meranie fotoaparátu nezvládne z nejakého dôvodu exponovať podľa našich predstáv. Z tohto dôvodu každá zrkadlovka obsahuje tlačidlo korekcie expozície, ktorým môžeme snímku "přeexponovat" či "podexponovat o niekoľko expozičných stupňov (EV). Typickým príkladom môže byť napríklad snímku zasneženej krajiny, kedy sneh bude sivý. V tom prípade by sme snímku museli trochu přeexponovat (napr. + 1 stupeň EV), aby sme dosiahli biele. Podobne sa úprava expozície bude hodiť pri svetlom zasunutom nebi.

 

expo2
Foto: Pomocou korekcia expozície o + 0,7 EV sme dosiahli zosvetlenie celej fotografie. Bohužiaľ došlo aj k zosvetlenie oblohy. To sa ale dotýkame problému dynamického rozsahu.

 

Ako rozmazať alebo Kontrola clony a času

Čo teda nastaviť? Na koliesku voľby režimov nastavte prioritu clony A (Av) v prípade, že chcete primárne kontrolovať hĺbku ostrosti a voliť clonu. Ak chcete kontrolovať dynamiku pohybu, nastavte režim priority času S (Tv). Môžete tiež nastaviť plne manuálny režim M, kde volíte ako clonu, tak čas (fotoaparát vám však napovie v hľadáčiku pomocou stupnice, kedy dosiahnete správnej expozície). Väčšina fotografov fotí na režim A či M. Iba pri rýchlej reportážne či paparazzi fotografiu je potom voľba automatických režimov Auto či P opodstatnená.

 

 

Ako nerozmaže alebo Kontrola nad zaostrením

Výhodou zrkadloviek je možnosť prepnutia automatického zaostrenia na manuálne. Autofokus však u súčasných foťákov funguje veľmi dobre a po väčšinu času nie je dôvod ho vypínať. Pri výnimočných príležitostiach ako je napríklad makro fotografie, ktorej ukážky nájdete v rubrike Tapety na plochu, vám ale ručné ostrenie príde rozhodne vhod. Prepínač AF / M nájdete väčšinou ako na tele fotoaparátu, tak na objektíve. 
Samotný autofokus má niekoľko možností nastavenia: 

  • Automatika - fotoaparát sa sám rozhodne, na čo zaostrí. 
  • Jeden bod - presné zaostrenie. Bod môžete pomocou tlačidiel posúvať a tým zaostriť presne na určitý bod. Môžete tiež zaostriť na stred, pritlačiť spúšť a prekomponovať. 
  • Kontinuálne preostrovanie - v prípade pohybujúcich sa objektov fotoaparát preostruje podľa pohybu.


Každý výrobca má pre jednotlivé nastavenia rôzne názvy a ikony. Osobne mám nastavené ostrenie na jeden bod (single point), ktorý buď posúvam v hľadáčiku na požadované miesto, alebo použijem centrálny bod, namáčkněte spúšť a překomponuji tak, aby som mala požadovanú kompozíciu fotografie.

 

Je biela skutočne biela? Kontrola nad tonalitou.


Sami ste si určite aspoň párkrát všimli, že občas niektoré fotky vyjdú príliš žlté alebo naopak príliš modré. Súvisí to s rôznou teplotou svetla. Teplota určuje, aké farby v spektre sú zastúpené (teplejšie svetlo má viac oranžovej a červenej, studenšie viac modré). Naše oko nemá problém sa prispôsobiť, zato fotoaparát musíme nastaviť tak, aby biela bola skutočne biela. To sa deje pomocou funkcie White Balance (WB) čiže vyváženia bieleho bodu. 
Máte na výber z niekoľkých možností - Auto, slnečno, zamračené, v miestnosti, s bleskom, žiarivka alebo žiarovka. Automatika zvláda väčšinu situácií obstojne, napriek tomu je ale dobré nastaviť pre konkrétnu situáciu presnú WB zvlášť, fotíte ak do JPEGu a nechcete ak sa zaoberať postprodukciou.

 


Foto: WB nastavená na Cloudy (zamračené). U snímok hore bola White Balance na auto.

Zdroj:https://www.kopia-jamek.sk

 

Mám záujem o fotografovanie sa?

Napíšte nám :)