Ako fotiť blesky?

Blesky odjakživa fascinujú ľudstvo.  S nástupom digitálnej fotoaparátov som dostali do rúk jedinečný nástoj, ako toto veľkolepé prestavenie prírody zachytiť.  Pretože blesky sú späté s nepriazňou počasia, začneme naše tipy ako fotiť blesky trochu netradične.
 

1. Buďte opratní

Než sa vydáte na lov bleskov, uistite sa, že máte pribalené suché oblečenie.  Pokiaľ nebude vaše stanovište kryté, vyplatí sa vziať si so sebou dáždnik alebo pláštenku, ktorá ochráni vás aj váš prístroj od dažďa.  Vaše stanovište by určite nemalo byť na kopci.  Železný statív je totiž ideálna hromozvod.

 

2. Kde sa blýska?
 

Aby ste zbytočne necestovali za blesky, je dobré si skontrolovať stav počasia cez satelit.  Pomôcť vám môže Meteoradar .  Zistíte, odkiaľ búrka prišla a akým smerom bude pokračovať.  Je to dobré vedieť, pretože najpôsobivejšie fotografie zaobstaráte v samom centre diania, nie keď je búrka 50 km od vás.

3. Pripravte si statív
 

Fotiť blesky možno iba zo statívu.  To preto, že budeme používať dlhý expozičný čas.  Ak by ste držali fotoaparát v ruke, dostanete namiesto ostrých fotografií bleskov len rozmazané fľaky.

4. Kompozícia
 

Fotenie bleskov je jeden z prípadov, kedy je možné porušiť pravidlá kompozície.  Horizont nemusí byť v jednej tretine obrazu ale možno ho umiestniť do spodnej časti fotografie.  Hoci fotíte blesky, určite stojí za zváženie umiestniť do popredia nejaký objekt, ktorý zdôrazní hĺbku obrazu.  Skúste blízky dom, alebo fotografiu orámovať stromy.  Snímka bude zaujímavejšie.

4. Nastavenie fotoaparátu

Teraz sa dostávame k samotnej praxi, ako fotiť blesky.  Fotoaparát prepneme do manuálneho režimu.  Pretože nevieme, kedy presne blesk príde, nastavíme dlhý expozičný čas.  Niečo medzi 20s a 30s by malo stačiť.  V ideálnej prípade pripojte k fotoaparátu drôtenú spúšť a dobu expozície nastavte na BULB.  To znamená, že budete môcť kontrolovať dĺžku expozície ručne pomocou drôtenej spúšte.  Clonu je vhodné nastaviť na f / 11 a ISO medzi 100 a 400. Ak máte skúsenosti so softwearovým odšumováním obrazu, možno nastaviť aj vyššiu hodnotu.  A teraz pozor!  Radšej dvakrát skontroluje, že máte vypnuté automatické ostrenie!  Ak by fotoaparát dlho přeostřoval, možno prídete o svoj životný snímku.
 

5. Objetív

Všeobecne sa viac osvedčila skôr široká ohniská.  To preto, že neviete, kde presne sa blesk objaví a ak budete mať v hľadáčiku viacerých oblohy, je väčšia pravdepodobnosť, že sa vám podarí blesk zachytiť.  Ohnisko medzi 17 - 35 mm by mohla byť dobrá voľba.  Ani tento setový objektív nie je zlá voľba.  V prípade kompaktných fotoaparátov jednoducho "odzoomujte".

6. Postprodukcia
 

Až zachytíte prvý blesk, nechajte fotoaparát stále na statíve a čakajte na ďalšie.  Ak budete mať šťastie, vznikne séria snímok, na ktorých budú blesky zakaždým v inej časti obrazu.  Až stiahnete fotografie do počítača, dajte tieto snímky nad seba vo vrstvách a voľbu prelínanie nastavte na Lighten / Zosvetliť.  Jednotlivé blesky sa preženú do jednej fotografie a vy dostanete pôsobivú snímku.

https://tipyjakfotit.cz/
 

 

Mám záujem o fotografovanie sa?

Napíšte nám :)